Fašiangy
Miesto: StrážskeFašiangy v minulosti predstavovali čas hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi dobami, kedy sa ľudia mali do sýtosti najesť aj napiť, a bol to čas spojený s rôznymi tanečnými zábavami, zabíjačkami, oslavami, ale i svadbami. Potom totiž nasledoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, kedy sa ľudia zriekali jedla, ale aj ďalších vecí, ktoré pre nich boli v živote zbytočné, či postrádateľné.
Keď sa povie fašiangy, ľuďom sa vybavia hlavne pestrofarebné masky, fašiangový sprievod alebo napríklad karneval. Len málo z nás však tuší, s akými tradíciami, zvykmi a jedlami sa fašiangy spájajú. My sme si so seniormi pripomenuli ako tieto zvyky prebiehali kedysi a to formou besedy, prostredníctvom video ukážok a pripravenou prezentáciou. Ako tradičný fašiangový recept, ktorí si vybrali naši prijímatelia, sme si upiekli a vlastnoručne pripravili od kvásku až po finálny produkt: „pečené šišky v rúre.“ Všetci sme si pochutnali a zabavili sa s pestrými ľudovými pesničkami na záver fašiangového programu.
Autor/zdroj:
Bc. Ivana Kolibabová
Zverejnil:
PhDr. Jana Kalová
Vytvorené:
09.03.2022 06:00
Upravené:
07.04.2022 12:51